Det ställs stora krav på en olja i en motorcykelmotor då den ska smörja motorns rörliga delar, fördela överskottsvärmen som uppstår, rena motorn, skydda mot korrosion, minska motorvibrationerna och accumulera den fukt som uppstår (kondens bl a) då motorn omväxlande är kall och väldigt varm. All smuts, fukt och avlagringar som bildas “suger” oljan upp och det är också därför oljan blir mörkare / svartare med tiden.

På moderna motorcyklar med våtkoppling delar motorn, växellådan och kopplingen på samma olja. Detta ställer stora krav på oljan, då den ska smörja, kyla, rena och motor och växellåda, samtidigt som kopplingen inte får slira eller låsas. Förr i tiden kunde man använda även oljor för bilbruk i motorcyklar, men dessa är framtagna enbart för motorn, då växellådan på bilen alltid har en egen typ av olja som verkar i bilväxellådans slutna system. Efter det att det Amerikanska Petrolium Institutet (API) tog fram en ny standard med nya krav på biloljor anses biloljor inte längre lämpliga för motorcykelmotorer. För motorcykelmotorer kom det också kvalitetsstandarder från bland annat JASO (Japanska Automotive Standard Organisation) där de samarbetat med oljetillverkare för att skapa MOTORCYKELSPECIFIKA standarder för oljor. Oljetillverkarna följer sedan denna standard för att ta fram testade och specialutvecklade oljor för motorcykelbruk.

ACEA

European Automobile Manufacturers Association.
Den största intresseorganisationen som representerar fordonsindustrin i Europa. Ersätter sedan 1991 den tidigare CCMC kommitén

Medlemmar är Toyota, BMW, Volkswagen Group, Volvo, Ford, DAF, Renault, Fiat Group, Scania AB, Porsche, Mercedes, PSA Peugot Citroën, MAN AG, m fl.

En av huvuduppgifterna för ACEA är att hitta prestanda och kvalitetsnormer för motoroljor för 4-takts motorer. Under tidigare former har kommitén jobbat med detta sedan 1919

API

American Petroleum Institute, en intresseorganisation i USA som representerar ca 400 företag inom produktion, raffinering, distribution i oljeindustrin. API har sedan början på 1900-talet tagit fram tusentals standarder för oljor och mätinstrument.

Några av de standarder som man klassificerar motorcykeloljor från API är:

  • API SM Högsta klassning, från 2004. Fungerar utmärkt i alla motorer, designad att minska slitage, med förbättrat oxideringsmotstånd, bättre skydd mot avlagringar och bättre egenskaper vid låga temperaturer. 
  • API SL För användning i motorer från 2004 och äldre.
  • API SJ För användning i motorer från 2001 och äldre.

JASO

Japanese Automotive Standards Organization är en organisation som sätter fordonsstandarder i Japan, jämförbart med SAE (Society of Automotive Engineers) i USA. JASO sätter också standarder för motorolja.

  • JASO FC Högsta klassning,En speciell klassning för 2-taktsolja att använda i 2-taktsmotorer. För smörjning av vevstake, kolv, lopp, avgasport med mera. Tillsätts i bensinen antingen direkt i tanken eller i separat oljebehållare med pump.
  • JASO MA Högsta klass en 4-taktsolja kan få, används med fördel även i 2-takts motorers VÄXELLÅDA, då denna inte smörjs via bensinen. 

SAE

Society of Automotive Engineers (SAE) har tagit fram ett system för att numeriskt gradera motoroljor beroende på dess viskositet (förenklat “tröghet”). SAE viskositetsgraderingar inkluderar det följande, från låg till hög viskositet: 

0, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 40, 50 eller 60. Talen 0, 5, 10, 15 och 25 får suffixet “W” som talar om deras “vinteregenskaper” eller kall-startsviskositet vid låg temperatur. En mc olja som har SAE 10W40 har alltså “10” i lågtemperatursviskositet och 40 i högtemperatur. De oljor som har två viskositeter är så kallade multigrade. Förr innan detta fanns var man tvungen att byta till en “vinterolja” på vintern och en “sommarolja” på sommaren. I alla fall om man skötte om sitt fordon enligt serviceboken 🙂

Det kan vara motiverat att använda en annan viskositetsklass på oljan än den som står i serviceboken.T ex på en gammal hoj som läcker lite olja, istället för att använda olika tillsatser som säger sig täta läckor (tillsatser = förtjockningsmedel) så kan man helt enkelt gå upp en siffra i viskositet, dvs 15w istället för 10w (en tjockare olja)

Tänk på att SAE talen inte säger något om KVALITÉN på oljan, utan det är enbart ett mått på dess tröghet/flytegenskaper vid låg/hög temperatur. Häll därför aldrig olja som är anpassad för en bilmotor i din motorcykelmotor, även om den har rätt SAE tal

Tävlingsmaskiner och sportmotorcyklar körs oftare på en tunnare olja, som behåller en tunn oljefilm vid högre temperaturer. Tex Motul 300V 15w50, jämfört med 10.